Seran desobedients com a dones, però demanen que la Generalitat també ho sigui. És el missatge que ha encapçalat la manifestació i volen que el govern hi reaccioni a curt termini. Els reclamen una nova llei de drets sexuals i reproductius que eviti aplicar la reforma de l'avortament espanyola a Catalunya. MONTSE PINEDA, Campanya pel Dret a l'Avortament Lliure i Gratuït "És fonamental entendre que aqesta llei és una llei centrada en el drets sexuals i reproductius que a nivell internacional hi ha prou garanties perquè es compleixin" L'avortament ha estat el tema estrella del Dia Internacional de les Dones. A la manifestació d'aquesta tarda hi han assistit des de grups feministes fins a partits politics, sindicats i diversos sectors socials. Entre ells, una gran batucada de dones ballarines, una "performance" de l'escola Massana i un grup de marroquines que reivindiquien el dret a vestir-se com vulguin. També hi hagut espai per a l'àmbit laboral. Els treballadors de Panrico han aprofitat per carregar contra l'ERO i reivindicar la diferència que encara hi ha entre homes i dones. Els partitis polítics, però, són els que més han carregat contra la reforma de l'avortament. Diuen que aquest 8 de març ha estat més reivindicatiu que mai i asseguren que actuaran per frenar la nova llei espanyola. DOLORS CAMATS, coordinadora nacional d'ICV-EUiA "I si és aprovada la combatren legalment i jurídicament. Legalment a partir de la oportunitat de feral Parlament una llei que blindi l'actuació dels professionals i també de les dones que decideixen interrompre el seu embaràs" IMMA MORALEDA, responsable Política de la Dona del PSC "De moment a tots els ajuntaments hem proposat una sèrie de mocions perquè arribin al president del govern." Des del sindicat d'educació, han volgut valoritzar la importància de la coeducació amb els dos gèneres en comú com a mètode per lluitar per una societat més igualitària. ELVIRA SÁNCHEZ, portaveu d'USTEC-STES "La coeducació és un model que hem defensat des del començament i creiem que ara pot semblar que fem coeducació perquè tenim homes i dones a la mateixa escola però amb això només no val." Aquest 8 de març ha estat una jornada molt reivindicativa, una de les més multitudinàries que es recorden fins ara.

Més de 5.000 persones es manifesten aquest vespre pel centre de la ciutat en defensa de la igualtat i els drets de les dones, en la tradicional marxa del 8 de març, que enguany ha aplegat encara més gent en coincidir la jornada en dissabte. Hi han participat desenes d’entitats i col·lectius feministes. La marxa ha sortit a quarts de set de la plaça de la Universitat i ha baixat pel carrer de Balmes i la Rambla per arribar a partir de les 20 h a la plaça de Sant Jaume pel carrer de Ferran.

A la plaça de Sant Jaume s’ha llegit el manifest unitari d’aquest Dia de les Dones a Catalunya. L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat a la commemoració il·luminant la façana de la casa gran amb llum de color lila. Els actes s’han acabat, per avui, amb una “performance” al bell mig de la plaça en contra de la mutilació genital femenina, per tal de denunciar que encara es practica en molts països. Un grup de dones han començat a repetir amb ràbia els crits de “Ens tallen, ens fan mal, no ho entenem, és el meu cos”, als que al final s’han acabat sumant totes les persones que encara hi havia a la plaça.

Contra la reforma de la llei de l’avortament

Enguany la reivindicació de la marxa del 8 de març ha tornat a centrar-se, després de molts anys, en el dret de les dones a l’avortament. El reclamen lliure i gratuït, és a dir, tot el contrari del que pretén la reforma de la llei que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. Segons les entitats de la campanya pel dret a l’avortament, que fa mesos que es manifesten al carrer, la reforma que ha proposat el ministre denigra socialment les dones, perquè imposa una tutela legal, psiquiàtrica i mèdica al seu dret a decidir sobre el propi cos. També denuncien que aquesta llei només rep el suport de grups ultracatòlics que volen imposar unes polítiques que fan que cada dia morin 28 dones en avortaments clandestins al món.

Un dels col·lectius més actius dins de la marxa ha estat aquest grup de dones amb mocador al cap, que reivindiquen el dret a incorporar-lo lliurement a la seva indumentària. Aquestes dones, immigrants procedents de països de tradició islàmica, asseguren que ningú no les obliga a tapar-se al cap i que la imposició que volen evitar és que se’ls prohibeixi anar com ho han fet sempre.

La capçalera de la manifestació la formaven grups exclusivament feministes, però al darrere hi anaven també tota mena de col·lectius representatius de diverses lluites socials. No hi han faltat, per exemple, els “iaioflautes” ni les treballadores de Panrico: la plantilla de la planta de Santa Perpètua de Mogoda que fabrica els dònuts fa més de quatre mesos que fa vaga contra l’ERO que els intenta imposar la direcció de l’empresa. La pancarta diu que “Les treballadores de Panrico no tenen res a celebrar però molt per què lluitar”.

També hi han participat representants de diversos partits polítics: ERC, el PSC, ICV, EUiA, la CUP, el Procés Constituent, CDC i UDC. Les socialistes, amb companyes convidades d’altres partits socialdemòcrates europeus, duien a la pancarta el lema clàssic de “Les dones parim, les dones decidim” i l’etiqueta de Twitter #noreformaGallardón.

Amnistia Internacional ha aportat a la manifestació unitària la seva campanya de defensa dels drets de les dones sobre el seu propi cos. Amb el lema #micuerpomisderechos, defensen tant el dret a l’avortament com la llibertat per decidir sobre la pròpia sexualitat, tenint en compte que això en molts països del món no està reconegut ni tan sols per la llei.

La banda de percussió brasilera Samba do Barna ha animat la manifestació amb percussió i trompetes. En formen part homes i dones, grans i petits, que comparteixen l’objectiu de la igualtat per a les dones.

L’origen de la celebració del 8 de març es remunta al segle XIX, en què va néixer per reivindicar la millora de les condicions de treball i de vida de les dones, així com els seus drets polítics. Se’n deia, doncs, el Dia de la Dona Treballadora. Però el 1977, les Nacions Unides van declarar la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.