Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Feminismes   /  Veus de dones: Montserrat Vilà, Mercè Otero-Vidal i Montserrat Roset

Veus de dones: Montserrat Vilà, Mercè Otero-Vidal i Montserrat Roset

Publiquem tot un seguit de comentaris, arguments, opinions i vivències de dones en relació a la vaga del 8 de març: Dia Internacional de la dona treballadora.
Perquè juntes som més fortes!

Montserrat Vilà

Canviem la consciència universal des de la nostra vaga 8-M

El 8 de març d’enguany es desenvoluparà una acció internacional inèdita. Dones de tot el món convoquem una Vaga Feminista.

Una vaga pels drets de les dones inclou tots els drets universals. Les dones som terra i font de vida, per tant de lluita i compromís d’igualtat. Futur. Les dones no volem dominar els homes, ni sotmetre’ls, ni agredir-los, sinó llaurar drets i serveis en comú.

Farem una vaga per acabar amb el risc de pobresa, amb les taxes d’atur insuportables i d’un 3,5% més alt entre les dones, amb la bretxa salarial i amb la violència masclista. Això vol dir situar en el centre la vida de les persones, donar valor a les cures que cada dia posen en marxa a nens i nenes, homes i dones, a totes les persones que habiten el planeta. Aquestes cures, tant en l’àmbit domèstic com en els àmbits laborals feminitzats, són una base de la humanitat per assolir la capacitat d’avançar en els coneixements i la ciència, per alimentar la màquina productiva.

Les lluites massives dels darrers anys com el Tren de la llibertat, el Me Too, el “Jo et crec”, el “No és NO”, ‘Jo també’, han estat exitoses i conreat un canvi de consciència. El moviment de dones ha teixit unitat i és guia de com Juntes som més fortes. Les dones han internacionalitzat la seva veu, això ha preparat un esclat que és més que una vaga.

A més de 170 països es farà una Vaga Feminista. El rebuig a l’agressió a les dones forma part del canvi de consciència sobre els drets d’igualtat entre els gèneres.

La força del moviment per la vaga feminista s’ha amplificat i s’ha vist enfortida per la predisposició activa dels sindicats. L’experiència sindical en l’organització de la lluita i la vaga a les empreses és un factor decisiu que incorpora aquest 8 de març.

Amb els objectius d’aquesta vaga comencem una nova etapa en què el moviment feminista crida a totes les dones i tota la societat a canviar l’ordre establert. L’ordre patriarcal, que des de segles han anat assumint tots els règims econòmics fins al capitalisme, es posa a la picota.

Amb aquest 8 de març de vaga, el nivell de consciència de les dones amb el seu corresponent repercussió en els homes i en tota la població, fa un salt de gegant. El futur és jove i serà amb les dones.

Montserrat Vilà Planas

Activista feminista, membre de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere

Mercè Otero-Vidal

Apunt sobre la vaga de totes

Fa il·lusió participar en una iniciativa que ha anat creixent i madurant al llarg d’anys i que finalment sembla que ha arribat el moment que surti a la llum i es faci realitat: la Vaga de dones del 8 de març del 2018.

El moviment feminista té un referent clàssic de vaga de dones que és la que a l’antiga Grècia va promoure Lisístrata que va promoure una vaga de “serveis sexuals” contra la guerra que portaven a terme els homes  amb totes les desgràcies i el dolor consegüent. Més properes a nosaltres i al nostre país ja a principis del segle XX hi ha hagut les vagues laborals de les treballadores del tèxtil i altres de sectors feminitzats amb manifestacions multitudinàries de dones al carrer. El moviment  feminista actual també anys enrere havia fet alguna provatura en aquest sentit, però enguany, les circumstàncies favorables a una vaga de dones han anat sumant de manera que la convocatòria conjunta amb les dones de l’estat i d’altres països promet ser un èxit.

Es tracta en principi d’una vaga de treballs de cura perquè aquests treballs tradicionalment han estat atribuïts a les dones i exercits per les dones. Aquesta vaga ha de posar de manifest la importància i valor d’aquestes tasques sense les quals la societat no pot funcionar i la qualitat de vida i el benestar desapareixen. Però en la situació de crisi econòmica que estem vivint cal afegir que una vaga de dones suposa també una vaga de dones assalariades com, per exemple, les del sector serveis que tenen llocs de treball precaris, amb contractes parcials i fan les feines amb condicions abusives. I també una vaga de dones estudiants que amb grans esforços personals i socials han arribat al món universitari i , en les circumstàncies actuals, veuen perillar el seu futur per falta d’ofertes professionals.

Quan Clara Zetkin i les dones de la internacional socialista varen declarar el 8 de març dia internacional de les dones treballadores varen obrir una perspectiva que ha portat a les feministes a reivindicar que totes les dones som treballadores, perquè el treball de cura cal que sigui considerat com a tal i entri a formar part del còmput del PIB dels països i justament per això aquest 8 de març és el dia de “la vaga de totes”.

No hem de perdre de vista, junt amb la transversalitat, la interseccionalitat i per això les dones a Catalunya farem vaga, com ens va ensenyar la poeta M. Mercè Marçal pels tres dons que ens fa ser tres voltes rebels: ser dones, de classe baixa i nació oprimida.

Mercè Otero-Vidal

Montserrat Roset

Finals dels anys 80´s. Un grup de noies i nois de 15 anys a classe de Socials. Comentem un exercici que han estat fent durant una setmana. Consisteix en omplir una graella per comptabilitzar les hores de treball que cada membre de la família dedica al manteniment de la casa. El resultat?  En totes les enquestes les dones adultes (mares, àvies, …), tant si tenen un lloc de treball fora de casa com si no, són les que acumulen més hores.

Arribem a la darrera pregunta:  ¿Què passaria si un dia  les dones deixessin de fer aquesta feina, fessin vaga durant 24 hores.  Silenci absolut durant un parell de minuts. Finalment, surten diverses veus molt excitades:

No pot ser!

És impossible fer una vaga!

Les feines de casa no són treball, són una obligació.

Reconforta veure que aquesta visió patriarcal del món ha entrat en crisi entre les generacions més joves. Grups d’estudiants han cridat a participar a la vaga feminista  del  proper 8 de març en què es reivindica que la cura de la vida és una activitat humana central i que la seva sostenibilitat ha de ser assumida per tota la societat i no només per les dones. Una proposta que implica una transformació social profunda en la qual la gent jove “lliure i combativa” tindrà un paper destacat.

Montserrat Roset, professora de secundària jubilada. Ha treballat a favor d’un ensenyament coeducatiu. Activista feminista a Ca la Dona

X